2 mei 2021

SENIOREN EN VEILIGHEID

 In Coronatijd hebben veel mensen niet kunnen doen wat ze graag zouden willen, maar de criminelen hebben niet stil gezeten! Ze hebben intussen hun pijlen gericht op de meest digitaal kwetsbaren, de senioren. Het ministerie is daarom in de maand april gestart met de campagne ‘Senioren en Veiligheid’.  Ze hebben een brochure uitgebracht met het motto: ‘Maak het oplichters niet te gemakkelijk’, waarin aandacht besteed wordt aan verschillende vormen van criminaliteit zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid. Er wordt uitgelegd, wat het betekent en hoe het werkt. Er worden tips en trucs aangedragen, waarbij u zich mogelijk moet laten helpen door vertrouwde kennissen of (klein)kinderen. Enkele tips in het kort:

  • Maak geen geld over aan bekenden, ook niet aan kinderen, als daar om gevraagd wordt via whatsapp!
  • Pin niet aan de deur voor het ontvangen van een pakketje
  • Laat niemand binnen, die zich niet van tevoren aangekondigd heeft. Ook al zeggen ze, dat ze van de verzorging, elektriciteitsbedrijf of waterleiding zijn.

Ons KBO Cluster vond het belangrijk genoeg om deze brochure voor al haar leden te laten drukken zodat zij de voorbeelden op papier bij de hand hebben. Men kan het dan direct nakijken als men het niet vertrouwd.

Laat ons negatieve ervaringen weten, ook als u niet weet wat u ermee moet doen. Wij proberen bij de verschillende instanties vervolgens de problematiek onder de aandacht te brengen.

Daarnaast moeten wij ons wel realiseren, dat ook die nieuwe wereld ons ook veel mogelijkheden gebracht heeft, die we vroeger niet hadden.

Blijf echter attent op rare, niet verklaarbare situaties en geef uw privacy niet te gauw prijs.